Karamellás ananásztorta

Magamtól eszem ágában sem lett volna szeptemberben ananásztortát sütni. De úgy adódott, hogy az unokaöcsém éppen nálunk tölti a nyári vakáció utolsó napjait. És éppen ma 15 éves. Próbáltam puhatolózni, hogy milyen tortákat kedvel és annyit sikerült megtudnom, hogy gyümölcstortákat. Aztán azt is megtudtam, hogy az ananász a kedvenc gyümölcse. Hirtelen a gugli lett a legjobb barátom, és a legtöbb találatot a Tarte Tatin amerikai változatára találtam. Tehát ez egy fordított ananásztorta, amelyben a friss ananász karikák a lágy karamella krémben sülnek meg. Több receptből végül megalkottam a magamét.

Hozzávalók: 1 közepes méretű ananász
                    kb. 10 szem meggy

A tésztához: 15 dkg liszt
                    1 kávéskanál sütőpor
                    1 csipet só
                    10 dkg vaj
                    20 dkg cukor
                    1 vaníliarúd
                     4 tojás

A karamellhez: 10 dkg vaj
                       10 dkg barna cukor
                       1 dl tejszín

A sütőt előmelegítem 180 fokra. Ha kapcsos tortaformával dolgozom, bebugyolálom alufóliába.
A legnehezebb rész következik: megküzdök az ananásszal. Kb. fél cm-es karikákra vágom, közepéből kiszúrom a fás részt. Kb. 10 darab korongra van szükségem. Az ananászkarikákat papírtörlőre teszem.
Elkészítem a karamellt. A hozzávalókat kis lábosba öntöm és mérsékelt tűzön addig kavarom, amíg szép, karamellszínű lesz. De ekkorra már az illata is elárulja, hogy kész van. A folyékony (és nagyon forró!) karamellt beleöntöm a tortaforma aljába.
A tésztához összekeverem a száraz hozzávalókat. A vajat a cukorral elkavarom, majd egyenként a tojásokat is hozzáadom. A lisztes keverékkel elvegyítem. 
A karamellrétegre helyezem az ananászkorongokat. A lyukakba egy-egy szem meggyet teszek. Ráöntöm a tésztát és betolom a sütőbe. Kb. 50 perc kell a sütéshez, mindenesetre tűpróbával győződjünk meg, hogy átsült a tészta.
A kész tésztát néhány percig pihentetem, majd egy lapos tányért a formára téve gyors mozdulattal megfordítom. Így az alján levő karamelles-gyümölcsös réteg kerül felül. Hagyom kihűlni.
Tálalásnál vaníliafagyit adtam hozzá, amit a megmaradt ananászdarabokkal díszítettem.
 
Nem lett egy dobogós külsejű alkotás, de az íze mindenért kárpótolt. Mindenesetre megint megállapítottam, hogy érdemes a fiatalokra hallgatni! Ráadásul aktualitást is találtunk a tortának: A szülei éppen Amerikában vannak. 
Please follow and like us:

Ajánlott receptek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
Instagram