Gyermekkoromban csak így ettük a halat: puliszka (kukorica) lisztbe forgatva, muzsdéjjal. Emlékszem a muzsdéjhoz, ehhez az román eredetű fokhagyma krémhez külön famozsár dukált.

 

A csuka a Duna-Deltából származik, mégse jöhettünk haza onnan hal nélkül. Mivel nálunk van munkamegosztás a csukafilézést is így végeztük: én kerestem egy szuper oldalt a témáról, Dipi pedig elvégezte a piszkos munkát.

 

A deltában más fajta muzsdéjt ettünk, mint amire gyerekkoromból emlékeztem. Próbáltam a titka után érdeklődni, de azt a választ kaptam, hogy “ha elmondom meg kell, hogy öljelek”. Nem akartam, hogy életem regénye egy krimi legyen, de azért titokban megkérdeztem a lipován asszonyt is, aki felszolgált. A hozzávalókat elárulta, de a mennyiségekre egy általam is sokszor alkalmazott mértékegységet használt: “érzéssel”.

Hozzávalók

 A halhoz:     50-70 dkg csuka filé

                      só, bors

                      kb. 15 dkg  kukorica liszt/dara

                      olaj

A túrós puliszkához: kb 1 l víz

                                  4 marék kukorica dara

                                  só

                                  juhtúró ízlés szerint (25-40 dkg)

                                  zsír/vaj/olaj

A muzsdéjhoz: 1 fej fokhagyma

                          1 mk só

                          1 kk ecet

                          víz

                          1-2 ek tejföl

Elkészítés: Először a puliszkát főzöm meg. Vizet forralok, beleteszem a sót. Amikor felforrt, sűrű kevergetés közepette beleöntöm a kukorica darát. Addig kavarom, amíg elkészül. 

Egy sütőedényt (vaslábos lenne az igazi) kizsírozok, majd több rétegben belerakom a puliszkát és a túrót. A tetején túró legyen. Beteszem a sütőbe, hogy átsüljön.

 

A halfiléket sózom, borsozom. Kukorica lisztbe forgatom, majd forró olajban kisütöm.

 

A fokhagymát megpucolom, mozsárban (vagy fokhagyma törővel) pépesítem. Vizet adok hozzá cseppenként és jó habosra kavarom. Végül hozzákavarom a sót, ecetet és a tejfölt is. Nagyon erős fokhagyma krémet kapok így, ami szinte biológiai fegyver. 

 
Please follow and like us:

Ajánlott receptek

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
Instagram