Birsalmás csirkemell kardamomos rizzsel

DSCF1701

A szezon első birsalmáit ajándékba kaptam Ábel barátjának az anyukájától. Jobban örültem neki, mintha virágot kaptam volna, pedig én aztán a virágért is odavagyok…A birsalmák nemcsak finomak, hanem dekoratívak is, ezért először mindig kirakom őket a polcra, mint valami élő műtárgyakat. De nem bírom sokáig, pár nap múlva mégiscsak a tányérunkon végzik. 

Most Mautner Zsófi receptjét készítettem el (2005-ös bejegyzés, te jó ég, én akkor még a blog kifejezést se ismertem, szerintem…), csak szuperlatívuszokban tudok beszélni róla! A két napra készített adagot másnap még fel kellett turbózzam birsalmával, mert a húsnál is jobban fogyott!

DSCF1775

Hozzávalók: 2 csirkemell

                     3-4 birsalma

                     1 hagyma

                     1 citrom leve

                     1,5 ek méz

                     friss gyömbér ízlés szerint

                     4-5 dkg vaj

A kardamomos rizshez: 6 evőkanál rizs

                                                    olaj

                                                    só

                                                    kardamom

DSCF1706

Elkészítés: Vizet forralok a birsalmák előfőzéséhez. A birsalmákat megmosom, négybe vágom. Ha forr a víz, beleteszem a citrom levét, majd a birsalmákat. Kevés ideig (kb. 5 percig) főzöm. Leszűröm. 

Egy serpenyőben megolvasztom a vajat, megdinsztelem rajta az apróra vágott hagymát,gyömbért.

A húst kockákra vágom, a gyömbéres hagymához adom.. Sózom, borsozom és minden oldalát megsütöm. A végén hozzáadok 1 ek mézet.

Egy másik serpenyőben diónyi vajat és 1 kk mézet összeolvasztok. A birsalmák csumáját kivágom, a negyedeket félbe vágom és a mézes vajon karamellizálom. Ha kész, a húshoz adom és összeforgatom.

A rizst az olajon fehéredésig kavarom. Felöntöm kétszeres mennyiségű vízzel, sózom és kardamommal ízesítve készre főzöm.
DSCF1709
Please follow and like us:

Ajánlott receptek

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
Instagram