Erdei szamócás-fehércsokis pite

DSCF4808

Az erdei szamóca (epernek mondtuk) nekem a gyermekkort idézi. A nagyszülőknél eltöltött nyarakat, a reggeltől estig tartó csatangolásokat erdőn-mezőn. A szamócát a harangvirág kelyhébe szedtük és ha megtelt, virágostól megettük, pedig hol volt még akkor az ehető virágok divatja?!

Az erdőből hazatérő nagyapám kalapját szamóca csokor díszítette, mi, unokák lelkesen ugráltunk érte, aki elérte, azé lett a csokor. Utána, persze mindenkinek előkerült egy-egy csokor szamóca a tarisznyából. Fakéregből készült kosárka óvta a szamóca épségét, szépségét. Mesében éltünk, csak akkor még nem tudtuk ezt.

Most az út szélén veszem a szamócát, aranyáron. A nosztalgia olyan luxus, aminek ára van. 

DSCF4826
DSCF4811

Nem tudom, létezik-e az erdei szamócánál illatosabb gyümölcs. Felhasználásig egy fedett dobozba rakom át, az eredeti poharakat a konyhapulton felejtem. Félóra múlva szamócaillat lengi be az egész lakást: az üres poharak a természetes illatosítók.

DSCF4794
DSCF4796

Hozzávalók

A pitéhez: 10 dkg vaj

                  20 dkg liszt
                  6 dkg porcukor
                  1 tk sütőpor
                  1-2 ek tejföl

 
A fehércsokis krémhez: 2 dl tejszín
                                      20 dkg fehércsoki
 
A tetejére: 1 bögre erdei szamóca
                  friss menta
 
Az öntethez: 1 bögre erdei szamóca
                     2 ek vaníliás porcukor
                     fél citrom leve
DSCF4797
DSCF4799

Elkészítés: A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összegyúrom, majd a tésztagombolyagot legalább fél órára hűtőbe teszem.

Közben elkészítem a fehércsokis ganache krémet: a tejszínt felforrósítom (nem forralom!), majd beletördelem a fehércsokit. Elkavarom. Ha elolvadt, lehűtöm, majd hűtőbe teszem.

A piteformát kivajazom. A tésztát kinyújtom, a formába rendezem. Hűtőbe teszem (nyáron, a meleg miatt van erre szükség). Utána sütőpapírt helyezek rá, arra sütéshez használt babot. 180 fokos sütőben kb. 15 percig sütöm. Sütőpapírostól leveszem a babot, majd kb. 5 percig anélkül is sütöm a pitét. Ha már szép, világosbarna a színe kiveszem a sütőből és hagyom kihűlni.

A ganache krémet robotgéppel kissé felverem, majd a kihűlt piteformába öntöm.

A szamócát átválogatom, megmosom. Egy bögrényit (a legszebbeket) kiválogatom és a fehércsokis krém tetejére rakom tetszés szerint. Mentalevelekkel díszítem. Felhasználásig hűtőben tartom.

A másik bogrényi szamócát a vaníliás cukorral és a citromlével pürésítem. A pitét ezzel az öntettel tálalom.

DSCF4800
DSCF4802
Please follow and like us:

Ajánlott receptek

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
Instagram