Az Eton mess-ről már írtam itt. Nagyon angol, nagyon oldszkúl és ahhoz képest, hogy milyen látványos, nagyon egyszerű. Csak habcsókot kell sütni hozzá (mindig van elfekvőben 3 tojásfehérje a hűtőben), tejszínhabot verni és kevés bogyós gyümölcsöt pürésíteni.

Mindig azt hiszem nem érhet meglepetés, most is betoltam a sütőbe a habcsókokat, ahogy már vagy hússzor. Vártam-vártam és még mindig puhák voltak. Büntetésből tovább ültek a sütőben, mígnem egyszer csak már nem fehérek, hanem drapposak, krémszínűek lettek. Először bosszankodtam, hogy oda a renomé, de aztán elkezdtem gondolkodni, hogy miért ragaszkodunk mindig a fehérhez? És a kőbe vésett elképzeléshez? Mi van, ha krémszínű a habcsók? Hiszen az is elegáns! És sokszor pont a konyhai tévedésekből lesznek a nagy receptek! Nem lennék meglepve, ha kiderülne, hogy az eton mess is így született. 

Hozzávalók

A habcsókhoz: 3 tojásfehérje

                            15 dkg porcukor

                            1 kk citromlé

+ 2 dl tejszín

    40 dkg szeder

    10 dkg porcukor

     2 ek citromlé

Elkészítés

  1. A tojások fehérjéből kemény habot verek. Hozzáadom a citromlevet, a porcukrot. Habzsákba szedem, diónyi adagokat nyomok a sütőpapíros tepsire és 120 fokos sütőben, egy óra alatt (ha direkt krémszínűt akarok, akkor több idő kell) megsütöm/szárítom.
  2. Közben a gyümölcs 3/4-ét a porcukorral és a citromlével pürésítem.
  3. A tejszínből félkemény habot verek.
  4. A kihűlt habcsókokból néhányat összetörök, majd mindenik pohárba kerül tört habcsók, szederpüré, egész szeder, tejszínhab.
  5. A tetejére egész habcsókok és szeder kerüljön.

Megjegyzés: 4 adaghoz nem lesz szükség az összes habcsókra. A maradék fémdobozban hetekig eláll.

Please follow and like us:

Ajánlott receptek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
Instagram