„A tea mellé anyám egy kis madeleine-nek nevezett süteményt hozatott, amelynek kicsi, dundi formája mintha csak egy rovátkás kagylóhéjba lenne kisütve. S mindjárt, szinte gépiesen, fáradtan az egyhangú naptól s egy szomorú holnap távlatától, ajkamhoz emeltem egy kanál teát, amelybe előtte már beáztattam egy darabka süteményt. De abban a pillanatban, amikor ez a korty tea, a sütemény elázott morzsáival keverve, odaért az ínyemhez, megremegtem, mert úgy éreztem, hogy rendkívüli dolog történik bennem. Bűvös öröm áradt el rajtam, elszigetelt mindentől, és még csak az okát sem tudtam. Azonnal közömbössé tett az élet minden fordulata iránt, a sorscsapásokat hatástalanná, az életnek rövidségét egyszerű káprázattá változtatta, éppúgy, mint a szerelem, s mint hogyha csak megtöltött volna valami értékes eszenciával: jobban mondva, az eszencia nem bennem volt, én voltam az”. (Marcel Proust)

Bár Az eltűnt idő nyomában című regényt kevesek olvasták, szinte mindenki ismeri a Proust-jelenséget, vagyis azt, amikor egy illat, vagy egy íz, régi, talán elfeledettnek hitt emlékeket képes felidézni. Madelaine-t felénk talán kevesen ettek, de mindannyiunknak megvan az az étel vagy sütemény, amelyről felidéződik a gyermekkor egy fontos pillanata, hangulata.

Én eddig nem láttam madelaine-t közelről, így most szembesültem azzal, hogy a kis elegáns sütemények másik oldala nemis  ilyen látványos. Cseles-gondoltam, mikor megsütöttem és szembesültem a madelaine kevésbé elegáns oldalával. Arra gondoltam, hogy milyen klassz élet-szimbólum ez. Hát hogy is lehetne minden tökéletes?! De mivel mindenki a szebbik oldalát mutatja, hát legtöbbször nem gondolunk bele, hogy ha mögé néznénk, láthatnánk az életszerűbb tökléletlenségeket is.

Másrészt úgy is felfoghatjuk, hogy mire helyezzük  a fókuszt? Nézhetjük folyton a világ vagy önmagunk (vagy a süteményünk) tökéletlenségét vagy fordíthatjuk az arcunkat a nap felé is.

Hozzávalók: 12,5 dkg vaj

1 ek vanília kivonat

1 citrom

12,5 dkg porcukor

3 tojás

15 dkg liszt

1 tk sütőpor

csipetnyi só

A tálaláshoz: porcukor

Elkészítése

  1. A puha vajat kihabosítom a porcukorral. Hozzáadom a vaníliakivonatot és a citrom reszelt héját.
  2. Egyenként hozzákavarom a tojásokat, majd a lisztet, a sütőport,  a sót és végül a citrom levét.
  3. A madelaine formákba kávéskanálnyi adagokat teszek.
  4. 180 fokob kb. 12-15 perc alatt megsütöm.
  5. Porcukorral megszórva, teához tálalom.
Please follow and like us:

Ajánlott receptek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
Instagram