Bár többször is jártam a Garda-tónál és láttam az utcáról a citromligeteket, nem volt alkalmam eddig meglátogatni egyet sem. Pontosabban, nem is tudtam, hogy látogathatók. Egy fb csoportban (Garda-tó) bukkantam a titok nyitjára. A csoport adminja idegenvezető, azonban nekünk nem talált a programunk az általa meghirdetett túrákkal, így családilag kerestük fel a Limonaia la Malora-t Gargnano-ban.

A Garda-tó nyugati partján fekvő település gyönyörű, akárcsak a többi, tó körüli kisváros. Lépten nyomon virágzik a bougainvillea, a citromliget bejáratánál is tömött fürtökben omlik alá.

Vasárnap van, nemsokára záróra, én attól tartok, hogy olyan sokan lesznek, hogy nem férünk be. A kapun belépve azonban, sehol egy lélek. A felső teraszról kiabál le a tulaj fia (a weblapról ismerős az arc), hogy nyugodtan fedezzük fel magunknak a ligetet, majd a végén vár limonádéval és akkor fizetünk. Meglep ez a lazaság és bizalom.

Bejárjuk a 16. századi teraszokat, ezt a több évszázados struktúrát, amelyet feltehetően szerzetesek honosítottak meg itt Észak-Olaszországban. A környéken sétálgatva természetesnek tűnhet, hogy citromfákat látunk, de itt, északon ez egyáltalán nem az, itt télen hűvösebb az idő, novembertől nem ritkák a fagyok, mégis teremnek a citromfák.

Fotózunk és szaglászunk rendületlenül, alig tudjuk abbahagyni, de nem akarunk udvariatlanok lenni, a vasárnap egy citromkertésznek is vasárnap. Ő azonban nem siet, hellyel kínál és máris hozza a nyár legfinomabb limonádéját. Azt gondolnánk, hogy mi sem egyszerűbb, mint limonádét készíteni, de ahány vendéglőben ittam, annyiszor futottam bele agyoncukrozottba, nagyon savanyúba, vízízűbe és citrompótlósba. S most itt van ez az illatos. Kortyonként iszom, hogy tovább tartson. A tulaj láthatóan nem siet, leül a lépcsőre, felveszi a maszkját és mesél.

– Mi a titok? Hogyhogy nem fagynak meg a citromok?-kérdezem Fabio-t, akit inkább nézek művésznek, mint citromkertésznek (később kiderül, hogy az is). Elmeséli, hogy télire az oszlopokra üveg kerül, s még a réseket is befedik -talán szalmával-hogy óvják a hidegtől a citromfákat. Tehát tulajdonképpen egy lebontható üvegházban vészelik át a fagyot. Előveszi a fotóalbumot és mutatja, hogy, ha nagyon hideg van, még tüzet is gyújtanak, hogy a füstje melegítse a hidegre érzékeny növényeket.

– Akárcsak a borászok a szőlőt…-mondom és percekig nézem a képet, olyan érdekes számomra, hogy ilyen fontos néhány fa élete.

A citromligetek-bár a 18. századig ellátták citrommal Európa keleti felét- jelenleg inkább turisztikai látványosságok. Nyilván nem tudják felvenni a versenyt termelésben a délebbre levő ültetvényekkel. Néhányuk mégis megmaradt, mert mindig voltak emberek, akik hittek abban, hogy ha valami régen jól működött, azt érdemes megtartani, továbbvinni. Csodálatra méltóak számomra az ilyen emberek, itt felénk is élnek, nem is kevesen.

A limonádé után limoncino-t kóstolunk, kétfélét is, zöldet és sárgát.

– Olyan, mint a limoncello, mondanám, de a tulaj megelőz.

– Ugyanúgy készül-mondja, csak a mi citromunkból készültet limoncino-nak hívják. És természetesen, a miénk finomabb!-nevet. S én elhiszem neki.

Ilyen csodás a kilátás a citromligetből a Garda-tóra

Természetesen vásárolunk, hogy majd télen legyen mivel nosztalgiáznunk. Négy jegy helyett csak három árát kéri a tulaj, és a végén még egy, a mamája által főzött almás citromlekvárt is kapunk ajándékba.

Mintha otthon lennék!-ez volt az érzésem végig. Tisztelet, bizalom, érdeklődés, alázat és a hit, hogy érdemes, ezek a szavak jutnak eszembe. Fabio Gandossi, még tanácsot is ad a vasárnap esti közlekedésre vonatkozóan.

De mi nem sietünk. Ez az igazi szabadság, olyan ritmusban járni be a nekünk tetsző helyeket, ahogy nekünk jó.

A slow turism-ban az a jó, hogy a látnivalókon kívül emberi történeteket is kapunk ajándékba. Grazie mille!

Látható, hogy nehezemre esik kilépni a kapun…

Ha kedvet kaptál hozzá, itt videón is megnézheted, miről beszéltem:

Please follow and like us:

Ajánlott receptek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
Instagram