Eggs Benedict medvehagymával

 
Benedek tojás- egy flancos reggeli vagy brunch ráérős hétvégékre. Állítom, hogy 4*-os fíling itthon.
A legenda szerint Mr. Benedict, a nyugdíjas bróker, betért a New York-i Hotel Waldorf-ba és másnaposság ellen ilyen reggelit rendelt. Állítólag másnap már az ő nevével reklámozták ezt az azóta már kultikussá vált fogást.
Alapja a sós angol muffin, sonka, buggyantott tojás és a hollandi mártás, de mint minden híres fogásnak, ennek is csillió változata van. Én megnéztem a híres fenegyerekek, G. Ramsey, J. Oliver receptjeit és innen üzenem a fiúknak, hogy ha van rá módjuk, kóstolják meg ezt a medvehagymás változatot… 😛
Angol muffin helyett medvehagymás-túrós pogácsa az alap. Tulajdonképpen a pogácsák kieső széleit tereltem össze és sütöttem meg e célra, de természetesen lehet eleve nagyobb köröket vágni. Végső esetben megteszi a sós muffin, vagy finom zsemle is.
 
Hozzávalók:     4 db. nagyobb medvehagymás pogácsa/muffin/zsemle
( 2 személyre)  4 tojás
                         2 evőkanál ecet
                         egy csokor medvehagyma
                         4-8 szelet sonka

 

A hollandi mártáshoz: 1 tojássárgája
                                     1 evőkanál citromlé
                                      só
                                      színes bors
                                      3 púpozott evőkanál vaj

Elkészítés: A hollandi mártással kezdem. A vajat folyékonyra olvasztom. A tojássárgát üvegtálkába teszem és ráhelyezem egy kis fazékra, amelybe előzőleg vizet forraltam. Belekavarom a citromlevet és cseppenként hozzákavarom a vajat, mintha majonézt készítenék. Fontos, hogy a víz, ne forrjon túlságosan, nehogy a tojás megfőjön. Ha nagyon felforrósodna, le lehet venni a tűzről, úgy folytatni, majd újra visszatenni. Én 2 evőkanál vizet is adtam hozzá (a majonézhez is szoktam), hogy ne legyen túl sűrű. Ha elkészült  a mártás, meleg helyen tartom.

 

A buggyantott tojáshoz egy fazékban vizet teszek forrni. Beleteszem az ecetet. Ha a víz forr, lejjebb veszem a lángot, és óvatosan, egyenként, beleöntöm az előzőleg kávéscsészébe feltört tojásokat. Fontos, hogy egyben maradjanak. 3-4 percig hagyom forrni, utána szűrőlapáttal, óvatosan kiveszem és a vizet papírtörlővel leitatom.

A pogácsákat kissé felmelegítem. Rákenek 1 evőkanál hollandi mártást. Ráhelyezek pár levél medvehagymát,  1-2 szelet sonkát. Erre jön a buggyantott tojás. A tojásra még hollandi mártást csurgatok, amit megszórok színes borssal. Medvehagymával díszítem.
A melegszendvics új dimenziója. Thanks, Mr. Benedict!

Please follow and like us:

Ajánlott receptek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
Instagram