Segesvári egresleves marhahússal

Hihetetlen, de ma 6 éves a blogom! Hat éve vágtam bele tétován ebbe a kalandba, amely rengeteg élményt, impulzust, ötletet  és lehetőséget adott. Sose bántam meg és nem lankadt a lelkesedésem azóta sem! 

Örülök, hogy ötleteket adhatok másoknak, ezért bátran írjátok meg, ha valamelyik recept, fotó elnyerte a tetszéseteket. Köszönök minden visszajelzést, beszámolót, fotót, jóindulatú helyreigazítást.

Ez a leves most a szívem csücske és jó példája annak, hogy idővel mennyit változik az ember. Gyerekkoromban a világból ki lehetett kergetni a húsos gyümölcslevesekkel. Az egrest sem értékeltem túl nagyra. Az utóbbi években nagyon megnőtt az egres ázsiója a szememben: éretten olyan finom, szinte már egzotikus ízű gyümölcsünk. Olyan rövid ideig áll  a rendelkezésünkre, szinte csak falusi portákon terem, érdemes lecsapni rá!

A hús és gyümölcs ellentétet azzal oldottam fel magamban, hogy  gyümölcsmártással vagy salátában nagyon is szeretem ezt a kombót.

Ez  a recept Kövi Pál Erdélyi lakoma című könyvében található meg eredetileg. Kedvenc recepteskönyvem korszerűsített változatát Mautner Zsófi álmodta újra. Én pedig jó szívvel lapozgtom mindkettőt. 

Az eredeti Kövi Pál receptben kenyérszeletekre tálalják a levest, én ezt elhagytam. Meg voltam győződve, hogy a cukor fölösleges ebbe a levesbe, furának is találtam. De be kellett látnom, hogy anélkül élvezhetetlenül savanyú lett volna. Nyugi, ez így sem lett egy édes leves!

Hozzávalók: 70 dkg marhahús

                            só

                           3 sárgarépa

                           2 petrezselyemzöld

                           1/4 zeller

                           1 hagyma

                           40 dkg egres

                           4 ek tejföl

                           2 ek  keményítő

                           1-2 ek cukor

                            petrezselyemzöld

Elkészítése

  1. A marhahúst hideg vízben főzni tesszük, sózzuk. Ha  a hús félig megfőtt, beletesszük a megtisztított, feldarabolt zöldségeket és-mint a húslevest-lassú tűzön megfőzzük.
  2. A levest leszűrjük, az egrest beledobjuk, újraforraljuk.
  3. A tejfölben elkavart keményítővel-kevés forró levest hozzáadva-besűrítjük.
  4. Ízlés szerint cukorral ízesítjük. petrezselyemzölddel megszórva tálaljuk.
Please follow and like us:

Ajánlott receptek

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
Instagram