Mióta elolvastam Aimee Bender A citromtorta különös szomorúsága című könyvét, ott motoszkál bennem, hogy citromtortát kell sütnöm. Nem vágytam a könyvbeli citromtorta által kiváltott titkos képességekre, pszichológusként épp elég rejtett érzelemmel találkozom, de ez a desszert nem hagyott nyugodni.

A neten annyi a recept, mint égen a csillag, melyiket válasszam, melyik lesz az enyém? Végül találtam egy River Cottage receptet és mivel ezt a műsort (és az egész koncepciót) szeretem, hát emellett döntöttem. Finomnak nézett ki, de a valóság minden képzeletemet felülmúlta! Nem az a típusú desszert, amiből többet és többet ennénk, hanem amelyet lassabban és lassabban fogyasztunk, hogy átélhessünk minden ízmolekulát.

Az utolsó két szelet a könyvtárban landolt, könyvtáros barátnőim is szerették, ha jól értelmezem az „áááááááá”, „nem kapok levegőt”, „nem jutok szóhoz” üzeneteket

Hozzávalók
Az omlós tésztához: 20 dkg liszt
                                  3,5 dkg porcukor
                                  csipetnyi só
                                  12, 5 dkg vaj
                                  1 tojás sárgája
                                  2-3 hideg evőkanál tej/víz

A krémhez: 5-6 közepes méretű citrom
                    4 tojás
                    4 tojás sárgája
                    25 dkg cukor
                    1, 5 dl zsíros tejszín

Elkészítés: A tésztához a vajat a liszttel, sóval, porcukorral morzsásra dolgozom, majd hozzáadom a tojás sárgáját és a folyadékot, hogy gyúrható tésztát kapjak. Cipóvá formázom és fél órára hűtőbe teszem. A krémhez először lereszelem 3 citrom héját. Kifacsarom az összes citrom levét, 1,7-2 dl-nek kell lennie. Egy keverőtálban elkavarom a tojásokat és tojássárgákat a cukorral. Fokozatosan hozzákavarom a citromlét, a citromhéjat és 10 percig állni hagyom. Újra megkavarom és megint állni hagyom 10 percig. Bekapcsolom a sütőt 180 fokra, A tésztát kinyújtom vagy egyszerűen kézzel szétlapogatom a pite formában. Legyen kb. 2-3 cm-es pereme. Villával megszurkálom, majd sütőpapírt és nehezéket (babot, lencsét) helyezek rá. 15 percig sütöm így, majd a nehezéket eltávolítva még 10 percig. A krémet elkavarom a tejszínnel (le lehet szűrni ha darabos lenne, én nem tettem).  A félig sült pitébe öntöm a krémet és kb. 35 percig sütöm. A krém megszilárdul, pudingszerű állaga lesz közben. A végén porcukorral meghintem a szépség kedvéért

Válaszok lehetséges kérdésekre:

1. Igen, ilyen sok citrom kell hozzá. Ezért érdemes bio citromot használni. A Lidl-ben kapható. Az utóbbi hetekben olcsóbb, mint a „normál” citrom. 2. Igen, ilyen sok tojás kell hozzá. A megmaradt tojásfehérjéből készíthetünk pavlovát, habcsókotmacaront.  3. Fogalmam sincs miért kell állni hagyni a krémet.

Please follow and like us:

Ajánlott receptek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
Instagram